Voor je op wintersport gaat is het belangrijk om een aantal voorbereidingen te treffen. Vooral wanneer je voor de auto kiest, is het noodzakelijk om deze van tevoren klaar te stomen voor een reis richting de Alpen. Summit Travel geeft ter ondersteuning enkele tips en tricks.
Voor- en nadelen
Onder wintersporters is de auto het meest gekozen vervoersmiddel. Een groot voordeel van met de auto op vakantie gaan, is dat het de gelegenheid biedt om te gaan en staan waar je wilt. Daarnaast scheelt het aanzienlijk in de reiskosten, zeker wanneer je deze samen deelt. Een ander voordeel: je bepaalt zelf hoeveel bagage je meeneemt!
Het grootste nadeel is wellicht de rit er naartoe. In veel gevallen ben je hier een dag of meer aan kwijt. De kans is dan ook zeer groot dat je niet uitgerust op de bestemming aankomt. Het wisselen van chauffeur zou dit probleem doen kunnen oplossen of verminderen.
Ten slotte is het van belang dat er in het kader van veiligheid en regelgeving, diverse voorbereidingen worden getroffen. Wat te denken van winterbanden, reisverzekeringen, pechhulp etc. Dit lijk in eerste instantie een flink kostenplaatje te worden, maar het gaat hier veelal om eenmalige aanschaffingen en duurzame producten.
De auto winterklaar
Een goede voorbereiding is het halve werk. In het winterseizoen zijn de omstandigheden op de wegen over het algemeen een stuk zwaarder. Lage temperaturen, sneeuw, ijs en pekel zijn o.a. belangrijke factoren waar rekening mee gehouden moet worden. Daarom is het handig om voorafgaand aan de vakantie een goede voorbereiding te treffen. Het maken van een checklist is een handige optie:

Tips ter voorbereiding (ANWB)Voorkom bevriezingLage temperaturen kunnen ervoor zorgen dat (gevoelige) onderdelen als de handrem bevriezen. Probeer dit te voorkomen door de auto in de versnelling of de parkeerstand te laten staan. Voor auto’s met een elektrische handrem geldt dat dit geen problemen zou moeten opleveren. Mocht de handrem toch bevriezen, dan is het mogelijk de motor een lange tijd te laten draaien tot alles weer is ontdooid.
De autodeuren kunnen eveneens bevriezen. Dit kun je voorkomen door deze in te vetten met bijvoorbeeld rubbervet. Andere opties zijn talkpoeder of siliconenspray. Om bevriezing van het deurslot tegen te gaan is het wellicht handig om een flesje slotontdooier bij de hand te hebben. Heb je dit niet, probeer dan eens een zakje warm water tegen het slot te houden. Giet echter geen warm water over het slot zelf want dit maakt de kans op bevriezing des te groter.
Ten slotte zijn er de ruitenwissers die regelmatig aan de ruiten vastgevroren zitten. Voorkom dit door deze los van de ruit te zetten of door een soort folie op de ruit aan te brengen om vervolgens de ruitenwissers hierop te plaatsen. Als laatste redmiddel werkt een föhn ook uitstekend.
Onderhoud de accuGedurende de koude maanden is de accu een van de gevoeligste onderdelen van een auto. Dit komt omdat de hoeveelheid energie die wordt onttrokken uit de accu terugloopt naarmate de temperatuur daalt. Dit betekent dat een accu bij een temperatuur van 0 graden Celsius slechts 80% van de normale capaciteit levert. Bij temperaturen onder de -20 graden is dit ongeveer 50%. Bij vorst heeft de accu het dus zwaar en met een beetje pech onvoldoende capaciteit om de auto te doen starten.
Er zijn een aantal manieren om te voorkomen dat de accu leeg raakt of kapot gaat. Ten eerste door de accu te controleren en te onderhouden. Controle kan middels het uitvoeren van een spanningcheck met een spanningsmeter. Daarbij is het belangrijk te weten dat de minimale spanning bij een draaiende motor ongeveer 14 volt dient te zijn. Wanneer je hier ver onder zit, is de kans groot dat er iets mis is met de accu.
Controleer ten slotte ook de leeftijd van de accu, want over het algemeen begeeft een accu die ouder is dan vier jaar zich in de gevarenzone.
Naast controleren kun je de accu ook (deels) zelf onderhouden. Zo is het goed schoonmaken belangrijk en kun je er het beste voor zorgen dat de accu droog blijft. Daarnaast is het aan te raden om minstens een keer in het jaar de vloeistof te controleren en indien nodig ook bij te vullen. Echter biedt niet elke accu de mogelijkheid om dit te doen en heb je soms weinig andere keuze dan de accu te laten vervangen.
De volgende tips dragen bij aan een langere levensduur van de accu:
- Probeer zo min mogelijk korte ritjes te rijden: bij korte stukjes ( minder dan een half uur) krijgt de accu weinig kans om op te laden, vooral wanneer je in lage toeren rijdt
- De accu kort opwarmen: het aanzetten van de verlichting zorgt er bijvoorbeeld voor dat de accu voor het starten van de motor al warm draait.
- Sluit de accu aan op een lader: Wanneer de auto lang stilstaat, is het verstandig om de accu aan te sluiten op een oplader. Zo voorkom je dat deze leeg raakt of kapot gaat.
- Zorg dat je een reserve accu of startkabels in de auto heeft liggen.
Houd de auto schoonIn de winter is het zeer belangrijk dat je de auto goed schoon houdt. Sneeuw, modder, ijs, maar met name pekel en strooizout kunnen (flinke) schade toebrengen aan de carrosserie en de lak. Daarom is het belangrijk dat je de auto regelmatig wast of er in ieder geval voor zorgt dat strooiresten verwijderd worden. Bij het wassen zijn er een aantal aandachtspuntjes, zeker wanneer de temperaturen onder het vriespunt liggen. Het is bijvoorbeeld verstandig om te wassen met lauw water in plaats van warm water omdat pekelresten dan nog minder de kans krijgen zich in te vreten in het metaal.

Resten pekel en strooizout kunnen vervelende schade toebrengen aan de auto (auto-krassen-weg-poetsen winter, 2013) Om te voorkomen dat sloten vast vriezen kun je deze het beste van tevoren inspuiten met antivries of slotontdooier. Daarnaast is het verstandig om randen van portieren, sloten en de ruitenwissers goed droog te maken en eventueel in te smeren met vaseline om uitdroging tegen te gaan. (Bovag, 2008)
Ten slotte is het heel belangrijk dat je de onderkant van de auto niet overslaat. Vooral rondom de velgen kan de lak al enigszins zijn aangetast waardoor pekel- en zoutresten het roesten kunnen doen versnellen. Ook voor lichtmetalen velgen geldt dat deze erg gevoelig zijn voor strooiresten. Het is daarom verstandig om de velgen regelmatig mee te wassen, bij voorkeur met een speciale shampoo. (InfoNu, 2010).
De winterchecklist
Het maken van een lijstje ter controle is natuurlijk altijd handig. Wanneer je richting de Alpenlanden vertrekt, zorg er dan voor dat je beschikt over het volgende:
- Koelvloeistof
- Gevarendriehoek
- Groene kaart
- Veiligheidsvest
- Gegevens hulpdiensten
- Antivries
- Ruitenwisservloeistof
- Anti-condens doek
- Ruitenfolie
- Zekeringen- en lampensetje
- Sneeuwkettingen
- Werkhandschoenen
- Ruitenkrabber
- Slotontdooier
- Reservesleutel auto
- Deken
- Vaseline of siliconenspray (voor de deurrubbers)
- Gereedschap setje
- Zaklamp
- Alcoholtest*
- EHBO-trommel
- Krik + plankje
Eventueel als handige extra ook nog:
- Schep/veger om de auto sneeuwvrij te maken
- Jerrycan met extra brandstof
- (Lokale) wegenkaart
- Dikke jas(sen) tegen de kou
*In Frankrijk is het verplicht om over een alcoholtest te beschikken. Dit betekent dat je altijd een ongebruikte test in de auto moet hebben liggen.
Bronnen checklist: Schijndel (2014), ANWB, De ANWB winterklaar checklist (2014), Veiligopreis & aldautomotive (2012).
Verkeersregels voor onderweg
Ieder land heeft eigen regels en het is belangrijk om hier goed rekening mee te houden, ook voor vertrek. In de onderstaande tabel is per land weergeven waar je over moet beschikken. De uitzonderingen op de regel zijn gemarkeerd met een letter.

Verplichtingen op Europese wegen (Aldautomotive, 2012)Let op: niet alle regels worden toegepast op auto’s met een Nederlands kenteken. Zo is het in Duitsland niet verplicht om over een gevarendriehoek te beschikken. Het is echter wel zo dat de politie hier niet altijd rekening mee houdt en dat het alsnog een boete kan opleveren. (ANWB, Verkeersregels in het buitenland). In dit geval is voorkomen natuurlijk beter dan genezen en is het dus wel zo verstandig om de regels van de landen na te leven.
Verzekeringen
Wintersport brengt risico’s met zich mee en dit geldt eveneens voor de reis ernaartoe. Daarom is het belangrijk dat je goed verzekerd op reis gaat.
Ten eerste is het erg belangrijk dat je beschikt over een autoverzekering. In grote lijnen wordt er onderscheid gemaakt tussen drie typen autoverzekeringen:
- De WA-verzekering
- De beperkt-casco verzekering
- De allrisk verzekering (oftewel volledig casco)
Schadedekking verzekering( (ANWB, Autoverzekering) De WA-verzekering is verplicht voor iedereen die in het bezit is van een auto en staat voor Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering dekt de schade die toegebracht wordt aan andere mensen en hun bezittingen. Deze dekking geldt eveneens wanneer iemand anders in de auto rijdt. Een beperkt casco verzekering biedt extra toevoeging aan de WA-verzekering en dekt de kosten bij diefstal, brand, ruitbreuk, storm en schade door natuuromstandigheden. Ten slotte biedt een allrisk verzekering dekking tegen alle gevallen van schade, ook wanneer je zelf de schuldige bent. Dit type verzekering wordt meestal afgesloten voor auto’s jonger dan vier jaar (ANWB, Autoverzekering). De groene kaart geeft aan in welke landen de verzekering dekking biedt en fungeert daarnaast als internationaal verzekeringsbewijs.
Naast de reguliere verzekering is pechhulp in het buitenland ten zeerste aan te raden. Het kan namelijk altijd wel eens gebeuren dat de auto het halverwege begeeft en dan is het natuurlijk geen overbodige luxe om pechhulp te ontvangen. Voor de wintersport kan er een pechhulp dekking voor Europa worden afgesloten.
Eenmaal gearriveerd op de bestemming is het eveneens belangrijk om goed verzekerd te zijn. Wil je meer te weten komen over bijvoorbeeld een reisverzekering, annuleringsverzekering of wintersportdekking? Lees
hier dan snel verder!
Winterbanden en sneeuwkettingen
In de winter kan het in Nederland, maar vooral ook richting de wintersportlanden, wel eens flink glad zijn op de wegen. Om veiliger op reis te gaan kun je ervoor kiezen om winterbanden op de auto te laten monteren. Winterbanden bieden bij temperaturen lager dan 7 graden Celsius op alle vlakken voordeel ten opzichte van zomerbanden. Niet alleen heeft u een betere wegligging, ook de remweg en volgafstand worden korter. Een uitgebreide uitleg over winterbanden en de regelgeving per land lees je
hier.
Sneeuwkettingen Op wegen waar veel sneeuw ligt hebben winterbanden niet altijd voldoende grip. Sneeuwkettingen bieden dan een goede uitkomst. Vooral in de wintersportgebieden is het op diverse (berg)wegen verplicht om met sneeuwkettingen om te rijden. Dit wordt aangegeven met een blauw bord met een sneeuwketting erop.
Sneeuwkettingen bieden extra grip en worden gemonteerd op de aangedreven wielen. Op deze manier kun je gemakkelijker de berg opkomen en zul je minder snel in de slip raken. Over het algemeen dienen sneeuwkettingen alleen voor korte stukjes te worden gebruikt en is de maximaal toegestane snelheid zeer beperkt ( deze staat aangegeven op de verpakking) (ANWB, Sneeuwkettingen). Het omleggen van sneeuwkettingen vergt enige precisie en geduld. Het is daarom handig om dit voor vertrek een aantal maal te oefenen.
Wielaandrijving
Tijdens winters weer is de kans op gladheid natuurlijk erg groot. Daarom is het zeer belangrijk dat een auto een goede wegligging heeft en dus niet snel in de slip raakt. Winterbanden helpen hier gedeeltelijk bij, maar ook de wielaandrijving van de auto speelt een belangrijke rol. Er zijn drie typen wielaandrijving: achterwielaandrijving, voorwielaandrijving en vierwielaandrijving.
Achterwielaandrijving:
Bij achterwielaandrijving worden de achterwielen van de auto aangedreven door de motor. In veel gevallen ligt het motorblok voorin de auto waardoor zich hier de meeste kilo’s bevinden. Bij gladheid is de kans groot dat door deze gewichtsverdeling de achterkant gaat schuiven of dat het wiel gaat spinnen (WePowder, 2013). Dit type aandrijving komt voornamelijk voor bij sportieve auto’s en auto’s met een groot vermogen. Een voordeel van achterwielaandrijving is dat de kans op onderstuur kleiner is. Dit wil zeggen dat de maximale grip van de voorbanden wordt overschreden waardoor er een flauwere bocht gemaakt wordt
(Allsecur). Om een gave bocht te maken moet er dus snelheid geminderd worden om het grip terug te krijgen. Waar de kans op onderstuur kleiner is, zal de kans op overstuur juist weer groter zijn. Bij overstuur wordt de maximale grip op de achterwielen overschreden waardoor het achterste gedeelte van de auto als het ware uit de bocht wordt geduwd. Bij de autosport wordt overstuur opzettelijk gebruikt om sneller door een bocht te kunnen glijden
(autotechniek m. ). Dit wordt ook wel driften genoemd en voor auto’s met achterwielaandrijving is dit lastiger te corrigeren.

Een auto met onderstuur (Bron: Marcovw) Voorwielaandrijving:Bij voorwielaandrijving wordt de auto aangedreven door de vooras. De motor bevindt zich aan de voorkant van de auto waardoor er meer (interieur)ruimte beschikbaar is. Auto’s met voorwielaandrijving rijden zuiniger doordat er minder onderdelen nodig zijn en de auto (in de meeste gevallen) dus lichter is. Voorwielaandrijving zorgt voor een betere wegligging en dus ook meer grip (Allsecur). Bij winterse omstandigheden is het dan ook makkelijker om de auto door de sneeuw in de juiste richting te trekken. Dit komt doordat de aandrijving zich op de sturende wielen bevindt. Het nadeel van voorwielaandrijving is dat de kans op onderstuur wat groter is
(Allsecur) en de auto heeft een grotere draaicirkel.
Vierwielaandrijving:De naam zegt het al: alle vier wielen worden aangedreven. Op deze manier kan de motor accelereren zonder dat de wielen doorslippen. Het grip op de weg is dus zeer goed en ook op onverhard terrein en tijdens winterse omstandigheden biedt vierwielaandrijving veel voordeel (autotechniek M. ). Terreinwagens en sportieve auto’s zijn vaak uitgerust met vierwielaandrijving. Een groot nadeel van vierwielaandrijving is dat dit type auto’s een stuk zwaarder zijn en dus absoluut niet zuinig rijden
(Allsecur).
Tips voor onderweg
De reis richting de Alpen neemt al snel halve etmaal in beslag en de onderstaande tips kunnen erbij helpen om wat reistijd te besparen.
- Reis op een rustiger tijdstip: Houd tijdens het wintersportseizoen rekening met veel drukte op de weg. Op diverse websites is informatie te vinden over de verwachtte drukte per tijdstip.
- Boek van tevoren een (eventuele) overnachting: Wanneer je verwacht meer dan een dag onderweg te zijn is het verstandig om voor het vertrek een overnachting te regelen. Veel overnachtingsplaatsen op de route richting de wintersportgebieden zijn in het hoogseizoen vaak volgeboekt. Bespaar jezelf dus een lange zoektocht!
- Zorg naast een navigatiesysteem voor actuele routekaarten: Navigatieapparatuur wil het wel eens begeven en dan is het uiterst handig om een ‘ouderwetse’ routekaart in de auto te hebben liggen.
- Vignetten en Milieustickers van tevoren aanschaffen: Dit scheelt weer een keertje stoppen en (vaak) ook nog lang in de rij staan!
- Oefen met het omleggen van de sneeuwkettingen: In het kader van tijdsbesparing is het wellicht handig om dit voor vertrek te oefenen, zo kun je de reis sneller voortzetten.
- Blijf op de hoogte van de actuele verkeerssituatie: Voor vertrek en ook onderweg is het natuurlijk zeer handig te weten wat er gaande is op de weg. Zoek bijvoorbeeld van tevoren op welke radiostations de meeste (lokale) updates geven. Zo kun je eventueel oponthoud voor zijn.
- Durf af te wijken van de originele route: De route die via een routeplanner wordt aangegeven is vaak het snelst, maar ook erg druk (zeker in het hoogseizoen). Bij diverse grote knooppunten is het mogelijk via een andere hoofdweg de route te vervolgen. Daarnaast kan er gekozen worden voor lagergelegen routes, met name om onverwacht grote hoeveelheden sneeuwval tegen te gaan.
- Let op de kleine dingen: Wanneer je op een koud en hooggelegen punt stopt, is het belangrijk om oplettend te blijven. Zo is het niet aan te raden om de auto op de handrem te zetten, want deze kan vast vriezen. Het is ook handig om een flesje slotontdooier mee te nemen bij het verlaten van de auto.
- Poets de ramen van binnen met ontvettingsmiddel: Op deze manier heb je bij het starten van de auto in mindere mate last van beslagen ruiten en kun je met goed zicht verder rijden.
- Blijf te allen tijde alert!: Een goede voorbereiding is het halve werk. Echter kunnen zich onderweg omstandigheden voordoen waar van tevoren geen rekening mee gehouden kan worden. Extra belangrijk dus dat je uitgerust en alert achter het stuur zit!
Bronnen checklist: ANWB, Beperk je reistijd naar wintersport en Q-wash
BRONNEN:
Accuwarenhuis. (sd). Accutechniek. Opgeroepen op november 20, 2014, van Accuwarenhuis: http://www.accuwarenhuis.nl/content/15-accu-techniek#Technische informatie
aldautomotive. (2012). Tips voor het winterseizoen. aldautomotive.
Allsecur. (sd). Soorten aandrijving voor uw auto. Opgeroepen op december 18, 2014, van Allsecur: https://www.allsecur.nl/autoverzekeringen/auto/auto-info-algemeen/soorten-aandrijving.html
ANWB. (2014). De ANWB winterklaar checklist. Opgeroepen op November 27, 2014, van www.anwb.n: http://www.anwb.nl/verzekeringen/autoverzekering/winterklaar
ANWB. (sd). Auto winterklaar maken. Opgeroepen op november 20, 2014, van ANWB: http://www.anwb.nl/auto/onderhoud-en-reparatie/onderhoud-doe-het-zelf/winterklaar-maken
ANWB. Auto winterklaar maken. ANWB.
ANWB. (sd). Autoverzekering. Opgeroepen op december 16, 2014, van ANWB: http://www.anwb.nl/verzekeringen/autoverzekering/autoverzekering-map
ANWB. (sd). Beperk je reistijd naar wintersport. Opgeroepen op december 16, 2014, van ANWB: http://www.anwb.nl/wintersport/voorbereiding/beperk-reistijd-naar-wintersport
ANWB. (sd). Sneeuwkettingen. Opgeroepen op december 18, 2014, van ANWB: http://www.anwb.nl/auto/themas/winterbanden/sneeuwkettingen
ANWB. (sd). Verkeersregels in het buitenland. Opgeroepen op december 16, 2014, van ANWB: http://www.anwb.nl/rechtshulp/op-vakantie/met-de-auto-op-reis/andere-verkeersregels/verkeersregels-in-het-buitenland
Autoblog.nl. (2013, november 17). Zo voorkom je dat de accu deze winter doodgaat. Opgeroepen op november 20, 2014, van Autoblog.nl: http://www.autoblog.nl/nieuws/zo-voorkom-je-dat-je-accu-deze-winter-dood-gaat-63099
auto-krassen-weg-poetsen winter. (2013, februari 16). Opgeroepen op december 18, 2014, van auto-krassen-weg-poetsen.nl: http://www.auto-krassen-weg-poetsen.nl/uploads/8/2/5/6/8256355/6947966_orig.jpg
autotechniek, m. (sd). onderstuur en overstuur. Opgeroepen op december 18, 2014, van marcovw autotechniek: http://www.marcovw.nl/Woordenboek/o/onderstuur/onderoverstuur.htm
autotechniek, M. (sd). Voor-achter-en vierwielaandrijving. Opgeroepen op december 18, 2014, van Marcovw autotechniek: http://www.marcovw.nl/Woordenboek/a/aandrijving/aandrijving-fwd-rwd.htm
Bovag. (2008, oktober 1). Auto profiteert van vele extra’s in de wasstraat. Opgeroepen op december 18, 2014, van Bovag: http://www.bovag.nl/pers/kopijservice/?messageID=633
info, A. e. (2014, november 11). Auto probleemvrij houden in de winter. Opgeroepen op november 20, 2014, van Auto- en vervoer info: http://auto-en-vervoer.infonu.nl/auto/65690-auto-probleemvrij-houden-in-de-winter.html
InfoNu. (2010, januari 18). De auto wassen in de winter. Opgeroepen op december 18, 2014, van Auto-en vervoer.: http://auto-en-vervoer.infonu.nl/auto/49633-je-auto-wassen-in-de-winter.html
Nederland, A. Auto Winterklaar. tips ter voorbereiding winter. ANWB Nederland, Rotterdam.
Q-wash. (sd). Winter tips. Opgeroepen op december 18, 2014, van Q-wash: http://www.q-wash.nl/goed-te-weten/winter-tips/
Schijndel, D. W. (2014). Winter Checklist. Opgeroepen op november 27, 2014, van dewitschijndel.nl: http://www.dewitschijndel.nl/media/pdf/de-wit-schijndel-winter-checklist.pdf
Snowplaza. (2014, januari 30). Tips: Met de auto op wintersport. Opgeroepen op november 20, 2014, van Snowplaza: http://www.snowplaza.nl/weblog/5393-tips-met-de-auto-op-wintersport/
Veiligopreis. (sd). Auto winterklaar checklist. Opgeroepen op november 27, 2014, van Veiligopreis.info: http://www.veiligopreis.info/reizen/auto-winterklaar-checklist.htm
WePowder. (2013). Achterwiel- versus voorwielaandrijving in de sneeuw. Opgeroepen op december 18, 2014, van WePowder: http://wepowder.nl/weblog/4501/Achterwiel-versus-voorwielaandrijving-in-de-sneeuw