5 duizelingwekkende pistes voor de echte thrill seeker

Ben jij die wintersporter die een adrenaline-kick krijgt van hogere, steilere en extremere pistes? Gaat je hart harder kloppen van deze woorden? Wij hebben ons verdiept in de steilste en gevaarlijkste pistes in de Alpen. Als echte waaghals moet je natuurlijk weten waar je deze pistes kunt vinden. Niet aarzelen, lees verder en ga de uitdaging aan!

1. Harakiri 

In de winter van 2003-2004 is piste 18 geopend in Mayrhofen, die nu bekend staat als de Harakiri. Dit is de steilste piste in de Alpen die wordt geprepareerd. Een normale pistebully kan deze piste niet prepareren waardoor er een speciale pistebully moet worden gebruikt. Er wordt een techniek toegepast zodat de sneeuw niet gaat schuiven op de steile helling. Vanwege de steile hellingsgraad van de piste is hij vaak ijzig. De piste heeft een hellingsgraad van 78% en is 1500 meter lang. Gedurende deze afdaling daal je wel 376 meter. 

De Harakiri bevindt zich in het Zillertal waar je 447 kilometer aan pistes terugvindt. Het Zillertal verbindt 5 skigebieden met elkaar en je vindt er 29% blauwe pistes, 55% rode pistes en 16% zwarte pistes. Wanneer je de Knorren-lift naar de Penken neemt, kun je de piste al zien liggen. Als je een skiër op zijn plaat ziet gaan, zie je hem meteen honderden meters naar beneden glijden. Het is natuurlijk geen toeval dat Harakiri Japans is voor zelfmoord. Voor een niet ervaren skiër is het niet verantwoord om deze piste te nemen. De Harakiri fotoshoot maakt het mogelijk om je gewaagde avontuur voor eens en voor altijd vast te leggen. Na het succesvol overwinnen van dit gevaarte kun je nog een T-shirt kopen als aandenken of om even flink mee op te scheppen in de Harakiri Bar. 

Harakiri Mayrhofen

© Archiv TVB Mayrhofen

2. De Zwitserse muur

De Zwitserse Muur wordt ook wel Le Mur Suisse genoemd. Je vindt de piste aan de oostelijke kant van de Pas de Chavanette. Neem de lift Chavanette vanuit Avoriaz en je kan de piste nemen waarmee je ook meteen Zwitserland in skiet. De Zwitserse muur is zo steil, dat hij niet kan worden geprepareerd. Wanneer je bovenaan de piste staat lijkt hij wel recht naar beneden te gaan. Je moet de piste wel alleen met goede weersomstandigheden nemen, omdat hij met slecht weer zeer ijzig is en er buckels tot wel 2 meter worden gevormd. De piste heeft een hellingsgraad van meer dan 100%, onmogelijk zou je denken.. Voor de wiskundigen onder jullie: dit komt overeen met een hoek van circa 45 graden. De piste is 1300 meter lang en je daalt met deze piste wel 331 meter. 

Het is een duivels uitdagende afdaling in Les Portes du Soleil, waar je maar liefst 650 kilometer aan pistes vindt. In Les Portes du Soleil is 6% van de pistes groen, 21% blauw, 60% rood en 13% zwart. Het autovrije en sneeuwzekere Avoriaz ligt in een van de grootste skigebieden ter wereld. Het is een grensoverschrijdend gebied dat skigebieden in Zwitserland en Frankrijk met elkaar verbindt. Je hebt hier in verhouding wel weinig zwarte pistes, maar de zwarte pistes zoals Le Mur Suisse en La Coupe Monde compenseren een hoop voor de waaghalzen onder ons.

3. De Streiff

In Kitzbühel vind je de Streiff, waar ieder jaar de FIS-wereldbeker circuit race wordt georganiseerd. Dit is de beroemdste afdaling van Oostenrijk. De Streiff staat ook wel bekend als de Hahnenkamm afdaling, welke tijdens de jaarlijkse wereldbekerwedstrijd extreem wordt geprepareerd. Professionele skiërs bereiken hierdoor een snelheid tot wel 140 km/u. Kort na de wedstrijd is de piste geopend voor het publiek om hem zelf uit te proberen. De gewone skiër bereikt bij lange na niet de snelheden die de professionele skiërs wel bereiken, het is dan ook levensgevaarlijk om dit wel te proberen. De piste heeft een hellingsgraad van 85% op het steilste gedeelte en is 3300 meter lang. Gedurende deze afdaling daal je wel 860 meter. 

De Streiff staat bekend als de gevaarlijkste afdaling van het wereldbeker circuit. De piste bevindt zich in Skigrossraum Kitzbühel waar je 170 kilometer pistes vindt. In Skigrossraum Kitzbühel is 57% van de pistes blauw, 32% rood en 11% zwart. Normaal gesproken is de Streiff deels geprepareerd wat de piste moeilijker en gevaarlijker maakt dan andere pistes. Deze piste is eigenlijk voor professionele skiërs, maar wel open voor iedereen. Is deze piste net iets te hoog gegrepen voor je maar wil je wel graag een uitdagende piste nemen? Dan is de Familie Streiff misschien meer iets voor jou! Deze piste is toegankelijker voor de normaal gevorderde skiër en omzeilt de lastigste stukken van de originele Streiff. Wanneer je deze vaak genoeg oefent, ben je snel genoeg klaar voor het echte werk. 😉 

Obertauern pistes

©Tourismusverband Obertauern

4. Gamsleiten II

Gamsleiten II wordt ook wel de muur van Oostenrijk genoemd. Deze uitdagende piste vind je in Obertauern. De piste kan niet geprepareerd worden waardoor de buckels tot wel 2 meter hoog kunnen worden. De echte cracks krijgen hier natuurlijk een gigantische adrenaline boost van. De Gamsleiten II is niet alleen de steilste piste maar ook een van de meest uitdagende pistes in Oostenrijk. Wanneer je van bovenaan de piste naar beneden kijkt, oogt de piste loodrecht. Het is een imposant gezicht: zo’n steile piste met zulke hoge buckels. Bij slecht weer wordt deze piste gesloten vanwege lawinegevaar. De piste heeft een hellingsgraad van 100% en is 1300 meter lang. Gedurende deze afdaling daal je wel 362 meter.

De Gamsleiten II is de meest uitdagende piste van het skigebied in Obertauern. Dit gebied is erg populair en, dankzij de hoge ligging, sneeuwzeker. Je vindt het dorp Obertauern centraal in het skigebied met 100 kilometer aan pistes. In Obertauern is 61% van de pistes blauw, 35% rood en 4% zwart. Het is misschien niet het grootste gebied wat je kunt vinden, maar het gebied is wel heel gevarieerd. In Obertauern heb je de mooie Tauernrunde welke je zowel links als rechtsom kunt skiën. Om het spannend te houden pak je toch gewoon wat vaker tijdens je wintersport de Gamsleiten II mee… 

5. Piculin

De Piculin vind je in een van de populairste skigebieden van Italië: Kronplatz, Zuid-Tirol. Steiler vind je ze niet in Italië. De piste is onderdeel van de bekende Black 5 waar de zwarte pistes Sylvester, Hermegg, Pre da Peres en Erta ook deel van uitmaken. Gevorderde skiërs kunnen hun ei kwijt in Kronplatz op zwarte pistes met hoogteverschillen tussen de 277 en 1298 meter. Piculin is daarbij wel de steilste en meest uitdagende piste. Vanuit het skigebied van Kronplatz ski je gemakkelijk Bruneck in waar je gezellig wat kunt drinken. Vanaf de Piculin skilift kun gemakkelijk de bus naar Alta Badia nemen vanuit waar je gemakkelijk de rest van de Dolomiti Superski regio ontdekt. De piste heeft een hellingsgraad van 72% en is 2000 meter lang. Gedurende de afdaling daal je in totaal 530 meter.

De Piculin ligt in het skigebied Kronplatz waar je 120 kilometer aan pistes vindt. Kronplatz is onderdeel van het gigantische Dolomiti Superski. Met wel 1217 kilometer aan pistes, 450 liften en 12 skiregio’s is dit het grootste skigebied ter wereld. In Dolomiti Superski is 37% van de pistes blauw, 49% rood en 14% zwart. Binnen een week is het onmogelijk om alle gebieden te verkennen, maar je kunt wel prachtige routes skiën die meerdere gebieden kruisen. Over het algemeen is dit gebied een familie skigebied, maar de Black 5 maakt het skigebied ook ontzettend leuk voor de gevorderde skiër. Let op: de Black 5 is wel alleen voor de echte cracks..

Kronplatz pistes

© Copyright Consorzio Turistico Kronplatz

Durf jij het aan? 

Ben je een echte thrill seeker en wil je je tijdens je volgende vakantie de meest uitdagende pistes overwinnen? Dan kun je ervoor kiezen om naar een van de bovenstaande skigebieden op vakantie te gaan. Niet ieder gebied is in zijn geheel even uitdagend, maar je kunt altijd deze pistes opzoeken om je adrenaline weer op peil te krijgen. We moeten wel meegeven dat voor de ervaren skiër die op zoek is naar een wintersport vol met uitdagende pistes, Mayrhofen het beste skigebied heeft. Hier heb je in vergelijking met de andere eerdergenoemde gebieden meer rode en zwarte pistes. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *